Állapotmonitorozás

Gépek és rendszerek állapotmonitorozása

Az állapotmonitorozás kifejezés arra a folyamatra utal, amikor figyeljük a gépünk, rendszerünk valamely kondícióleíró paraméterét. Manapság már a motorok, elektromos eszközök vagy rendszerek figyelése túlmutat a dolgozók által a helyszínen végzett vizsgálatokon.

Felhő a telephelyen állapotmonitorozás céljából

Kép 1: Állapotmonitorozás privát felhőben (kattintson a nagyításért)

A csúcstechnológiás érzékelésnek, az intelligens terepi eszközöknek és a vezetéknélküli kommunikációnak köszönhetően az állapotmonitorozás  nem csak folyamatosan, hanem szinte bárhonnan megvalósítható. A begyűjtött adatok alapján a rendszer képes előre jelezni a fenyegető hibát még korai szakaszában. A megbízható állapotmonitorozás tehát elengedhetetlen a megelőző karbantartáshoz. 

  

Egyszerűsítse gyára állapotmonitorozását Turck eszközökkel – a strapabíró szenzoroktól a       rendszermegoldásokig rugalmas felhő szolgáltatással kiegészítve. Nem számít, hogy a megoldást új vagy régi rendszerben szeretné használni – minden eszközt könnyedén integrálhat a már meglévő automatizálási rendszerébe. Alternatívaként használhat decentralizált, önálló rendszert, amely az adatfeldolgozást a vezérléstől függetlenül végzi.

Cloud Solutions for Condition Monitoring

Figure 2: Condition Monitoring within a Public Cloud (click to enlarge)

A képeken láthatja, hogy hogyan valósíthat meg hatékony állapotmonitorozási folyamatokat. A felhő szolgáltatás kétféleképpen épülhet fel: A felhő vagy a felhasználó saját szerverén fut (Kép 1), vagy publikus felhőként a Turck adatközpontjában (Kép 2).

Az állapotmonitorozás kulcsfontosságú technológiái

Az állapotmonitorozás csak akkor végezhető megbízhatóan a gyakorlatban, ha megfelelő             kulcstechnológiákat alkalmazunk, például az IO-Link, multiprotokoll Ethernet, vezetéknélküli jelátvitel vagy felhőszolgáltatás.

Vezetéknélküli jelátvitel

Szükség lenne egy nehezen elérhető gép adatait leolvasni, vagy csak el szeretné kerülni a komplikált kábelezést? Akkor használja a DX80 szabadalmaztatott vezetéknélküli rendszert, hogy kényelmesen, vezeték nélkül továbbítsa a gyártásból az állapotadatokat. A legtöbb szenzor a Turck kínálatában egyszerűen csatlakoztatható a jeladó modulhoz és  ha szükséges akár akkumulátoros működésre is van lehetőség.

Állapotmonitorozás IO Link-kel

IO-Link

Az IO-Link kommunikációs standard nem csak az eszközök beállítását teszi egyszerűvé, hanem lehetővé teszi a gyártás és a vezérlőszint közötti széleskörű adatcserét is. Az IO-Link eszközök aciklikus módon többletinformációt közölnek, mint például a paraméterértékek vagy  a diagnosztikai üzenetek. A karbantartó mérnökök ezen adatok segítségével hamarabb észre vehetik a rendellenességeket  és hatékonyabban elemezhetik a hibákat. A Turck kínálatában széles választékot talál IO-Linkes eszközökből.

Felhőalapú megoldások

Állapotadatok folyamatos figyelése, személyre szabott dashboard-ok, automatikus jelzések a kritikus értékekről – ezekre és még többre is képes a Turck felhő megoldása. A TCG20 felhő gateway titkosítja és elküldi az adatot a Turck felhőnek, vagy más online szolgáltatásnak, mint például az Amazon Web Services vagy a Microsoft Azure. A Turck felhő szolgáltatás akár cége saját szerveréről is üzemeltethető (telephelyen).

Multiprotocol Ethernet

A Turck I/O moduljai párhuzamosan akár több különböző Ethernet protokollon is működhetnek, így az állapotmonitorozás megvalósítható a ciklikus folyamatkommunikációtól függetlenül. A mért érték például ProfiNet-en keresztül jut el a vezérlőegységbe, míg a kondícióadat aciklikusan kerül továbbításra egy másik PLC-nek Modbus TCP-n.

Állapotmonitorozás Multiprotocol Ethernet-tel
erhoehte_Maschinenverfuegarbkeit_280x160_2017.png

Megnövelt gép- és rendszer rendelkezésreállás

  • A megelőző karbantartás alapja a gépek és rendszerek folyamatos állapotmonitorozása 
  • A hatékony monitorozási rendszer és az automatikus jelzések lehetővé teszik, hogy a dolgozók gyorsabban reagáljanak, ha szükséges
  • Az üzemeltetők speciális hibaanalízist tudnak végezni a diagnosztikai adatokkal, vagy a maximum értékeket menthetik el.

A karbantartás gazdasági hatékonyságának növelése

  • A távoli megfigyelés helyettesíti a jelenlétet kívánó összetett és hibára hajlamos ellenőrző folyamatot
  • Az üzemeltetők hatékonyabban tudják tervezni a karbantartásokat a rendelkezésre álló kondícióadatok segítségével
geringe_kosten_280x160_2017.png
effiziente_Prozesse_280x160_2017.png

Kényelmes gépátalakítás

  • Az állapotmonitorozás könnyen szerelhető szenzorokkal és akár akkumulátoros vezetéknélküli egységekkel történik
  • Az állapotmonitorozás önálló rendszerként is tud üzemelni, függetlenül a meglévő hálózati kialakítástól

Állapotmonitorozási termékek

Az alábbi linkeken talál több információt  a termékekkel kapcsolatban, így megtalálhatja az Ön számára ideális állapotmonitorozási megoldást.

TBEN PLC – Blokk I/O-k CODESYS 3 PLC-vel

Felhasználói előnyök: Elosztott intelligencia egyszerű integrálással ellenőrző folyamatokhoz a gépen, vagy gyárban


TBEN – Multiprotokol Ethernet I/O megoldások IP67

Felhasználói előnyök: Könnyű rendszerbe illesztés, diagnosztikai funkciók használat integrált web szerveren keresztül, akár okostelefonról.


ARGEE – PLC funkciók multiprotokol I/O modulokhoz

Felhasználói előnyök: alapfunkciók programozása bármilyen programozási nyelv ismerete nélkül, egyszerűen.


TCG20 – Felhő gateway WiFi-vel és UMTS-sel

Felhasználói előnyök: Egyszerű integrálás automatizálási hálózatokba, biztonságos kommunikáció titkosítással, adat előfeldolgozás újabb szoftver nélkül


Ipari vezetéknélkül rádiók

Felhasználói előnyök: Használja a DX80 vezetéknélküli rendszereket a gyors és biztonságos adattovábbításhoz a gyártásból a magasabb szintű vezérlési szintekre


Vezetéknélküli szenzorok, világítások és visszajelzők

Felhasználói előnyök: Csatlakoztassa szenzorait és visszajelzőit a DX80 vezetéknélküli rendszerhez és továbbítsa kondícióadatait egy biztonságos hálózaton keresztül


IO-Link Termékek

Felhasználói előnyök: Gyors eszközcsere, rugalmas és megbízható alkalmazás átfogó konfigurációs és diagnosztikai lehetőségeken keresztül.


TX – Programozható HMI

Felhasználói előnyök: Figyelje szenzorai és gépei adatait és vezérelje az automatizálási folyamatait - kiváló grafikákkal és rezisztív érintőkijelzővel.


IM(X)12-CCM – Állapotfigyelés vezérlőszekrényekhez.

Felhasználói előnyök: Felismeri a potenciális hibaforrásokat a megelőző karbantartáshoz, elkerülve a váratlan leállásokat.


Select Country

Turck worldwide