Állapotmonitorozás

Gépek és rendszerek állapotmonitorozása

Az állapotmonitorozás kifejezés arra a folyamatra utal, amikor figyeljük a gépünk, rendszerünk valamely kondícióleíró paraméterét. Manapság már a motorok, elektromos eszközök vagy rendszerek figyelése túlmutat a dolgozók által a helyszínen végzett vizsgálatokon.

Felhő a telephelyen állapotmonitorozás céljából

Kép 1: Állapotmonitorozás privát felhőben (kattintson a nagyításért)

A csúcstechnológiás érzékelésnek, az intelligens terepi eszközöknek és a vezetéknélküli kommunikációnak köszönhetően az állapotmonitorozás  nem csak folyamatosan, hanem szinte bárhonnan megvalósítható. A begyűjtött adatok alapján a rendszer képes előre jelezni a fenyegető hibát még korai szakaszában. A megbízható állapotmonitorozás tehát elengedhetetlen a megelőző karbantartáshoz. 

  

Egyszerűsítse gyára állapotmonitorozását Turck eszközökkel – a strapabíró szenzoroktól a       rendszermegoldásokig rugalmas felhő szolgáltatással kiegészítve. Nem számít, hogy a megoldást új vagy régi rendszerben szeretné használni – minden eszközt könnyedén integrálhat a már meglévő automatizálási rendszerébe. Alternatívaként használhat decentralizált, önálló rendszert, amely az adatfeldolgozást a vezérléstől függetlenül végzi.

Cloud Solutions for Condition Monitoring

Figure 2: Condition Monitoring within a Public Cloud (click to enlarge)

A képeken láthatja, hogy hogyan valósíthat meg hatékony állapotmonitorozási folyamatokat. A felhő szolgáltatás kétféleképpen épülhet fel: A felhő vagy a felhasználó saját szerverén fut (Kép 1), vagy publikus felhőként a Turck adatközpontjában (Kép 2).

Videó: A legfontosabb rendszerek ismertetése részletesen

Az állapotmonitorozás kulcsfontosságú technológiái

Az állapotmonitorozás csak akkor végezhető megbízhatóan a gyakorlatban, ha megfelelő             kulcstechnológiákat alkalmazunk, például az IO-Link, multiprotokoll Ethernet, vezetéknélküli jelátvitel vagy felhőszolgáltatás.

Vezetéknélküli jelátvitel

Szükség lenne egy nehezen elérhető gép adatait leolvasni, vagy csak el szeretné kerülni a komplikált kábelezést? Akkor használja a DX80 szabadalmaztatott vezetéknélküli rendszert, hogy kényelmesen, vezeték nélkül továbbítsa a gyártásból az állapotadatokat. A legtöbb szenzor a Turck kínálatában egyszerűen csatlakoztatható a jeladó modulhoz és  ha szükséges akár akkumulátoros működésre is van lehetőség.

Állapotmonitorozás IO Link-kel

IO-Link

Az IO-Link kommunikációs standard nem csak az eszközök beállítását teszi egyszerűvé, hanem lehetővé teszi a gyártás és a vezérlőszint közötti széleskörű adatcserét is. Az IO-Link eszközök aciklikus módon többletinformációt közölnek, mint például a paraméterértékek vagy  a diagnosztikai üzenetek. A karbantartó mérnökök ezen adatok segítségével hamarabb észre vehetik a rendellenességeket  és hatékonyabban elemezhetik a hibákat. A Turck kínálatában széles választékot talál IO-Linkes eszközökből.

Felhőalapú megoldások

Állapotadatok folyamatos figyelése, személyre szabott dashboard-ok, automatikus jelzések a kritikus értékekről – ezekre és még többre is képes a Turck felhő megoldása. A TCG20 felhő gateway titkosítja és elküldi az adatot a Turck felhőnek, vagy más online szolgáltatásnak, mint például az Amazon Web Services vagy a Microsoft Azure. A Turck felhő szolgáltatás akár cége saját szerveréről is üzemeltethető (telephelyen).

Multiprotocol Ethernet

A Turck I/O moduljai párhuzamosan akár több különböző Ethernet protokollon is működhetnek, így az állapotmonitorozás megvalósítható a ciklikus folyamatkommunikációtól függetlenül. A mért érték például ProfiNet-en keresztül jut el a vezérlőegységbe, míg a kondícióadat aciklikusan kerül továbbításra egy másik PLC-nek Modbus TCP-n.

Állapotmonitorozás Multiprotocol Ethernet-tel

Select Country

Turck worldwide

to top