Your Global Automation Partner

INTELLIGENS ÁTALAKÍTÁS: VIGYÉL ÚJ ÉLETET A KARBANTARTÁSI FOLYAMATOKBA

Egyedi igényekre szabott állapotfigyelés precíz érzékelők és biztonságos vezetéknélküli hálózatok segítségével

TUDJ MEG TÖBBET!

Állapotfigyelés meglévő rendszerekben

Mi a helyzet a hidraulikus szivattyúk motorjaival? Jól működnek? Nem kell esetleg utántölteni a hűtő-kenő folyadékot a CNC-gépben? Megfelelő a hőmérséklet a raktárhelyiségben? Mostantól bárhol, bármikor rendelkezésedre állnak ezek az információk. A mögötte rejlő, nagyteljesítményű háttértechnológia gyorsan és könnyen telepíthető utólag is – teljesen függetlenül a gyári berendezésektől és folyamatoktól.

A megelőző karbantartás előmozdítója

A karbantartó személyzet megkésett reagálása vagy a gépelemek rendszeres szervizelése helyett mostantól folyamatosan lekérdezheti a gépek mindenkori állapotát. A hatékony monitorozás lehetővé tételével megteremtheted a megelőző karbantartás feltételeit. A valós idejű felügyeletből kiindulva proaktív karbantartást tudsz megvalósítani.

A független rendszerrel erőforrásokat takarítasz meg

A Turck utólag is telepíthető megoldásával nincs jelentősége, ha a gyár egésze még nem támogatja az érzékelőalapú állapotfigyelést. Egyszerű módon követheted a gépeid állapotát egy független rendszerben, amely képes akár vezetéknélküli adattovábbításra is saját, titkosított hálózaton keresztül. A működéshez szükséges összes eszköz könnyedén telepíthető és beállítható.

Mire lehet használni ezeket az állapotadatokat?

A rövid válasz erre az, hogy sok mindenre. A határértékeket lehet kombinálni toronylámpával, az összegyűjtött gépadatok megjeleníthetők központi HMI-n vagy a felhőben, be lehet állítani, hogy automatikus sms értesítést kapjunk a rendellenességekről, de továbbíthatók az adatok a vállalati automatizációs környezetbe is. 

Tudj meg még többet a meglévő rendszerekre adaptálható, felhasználóbarát állapotfigyelési koncepcióról.

Rugalmas barnamezős fejlesztés

Gyors utólagos telepítés

A vezetéknélküli érzékelők terepen könnyen szerelhetők, a leggyakrabban mágneses konzollal. Ha szükség van rá, a DX80-vezeték nélküli hálózat eszközei üzemelhetnek akkumulátorról. Ez nemcsak, hogy lerövidíti a telepítés időszükségletét, hanem arra is lehetőséget nyújt az operátoroknak, hogy nehezen elérhető területeken is el tudjanak helyezni érzékelőket és adókat.

Autonóm rendszerek

Utólagos telepítés, ami nem zavarja meg a meglévő folyamatokat: Az állapotfigyelési rendszer ötvözi az érzékelőtechnológiát a vezeték nélküli adatátvitellel és az adatelemzéssel, önállóan fut anélkül, hogy bármi kihatása lenne a gyárban folyó műveletekre. Ha szeretnéd, a saját automatizálási környezetedbe is tudod továbbítani az adatokat ottani megjelenítésre.

Így lesz a szenzoros jelből összehangolt karbantartás

Helyben értékelnéd ki a gépadatokat vagy felküldenéd őket a felhőbe, ahonnan más végeszközödről is hozzáférsz? Mindkettőt megteheted köszönhetően az érzékelőknek és az állapotfigyelést elősegítő vezetéknélküli technológiának

Helyi adathasználat

A gépi környezetben az érzékelők különböző paramétereket figyelnek, úgymint vibráció, hőmérséklet és nedvesség. Ultrahanggal még a töltésszintet is képesek érzékelni. A titkosított DX80 vezetéknélküli hálózat adómoduljai pedig egy hozzárendelt átjáróra küldik ezeket az adatokat. Kapcsolódva a TX700 HMI-kezelőegységhez a karbantartó mérnökök egy helyen meg tudják tekinteni az összes állapotadatot. 

A vállalati hálózattal létesített Ethernet kapcsolat még több lehetőséget hordoz magában, többek között monitorozás WebVisuval, automatikus e-mail értesítés vagy az adatok integrációja a vállalat automatizálási környezetébe.

Út a felhőbe

A HMI-kezelőegység helyett a TCG20-as átjáró is képes a terepi adatok további feldolgozására. Az átjáró titkosítja az adatokat és felküldi őket a felhőbe Wi-Fin vagy mobil hálózaton keresztül. A felhasználó választhat helyi (telephelyen belüli) vagy nyilvános felhő szolgáltatás közül, utóbbi esetében a végeszközök a világ bármely pontjáról képesek hozzáférni az adatokhoz. 

Az átjáró képes decentralizált adatelemzésre, de a felhőben is van lehetőség az adatok kiértékelésére. A Turck saját felhőszolgáltatását használva létrehozhatsz magadnak egy egyedi irányítópultot, megnézheted a múltbeli tendenciákat, beállíthatsz automatikus e-mail vagy sms értesítéseket. A TCG20 átjáró az Amazon Web Services és a Microsoft Azure felhőplatformokat is támogatja.

Tanulmány: Állapotfigyelés meglévő rendszerekben

A Turck ingyenesen elérhető tanulmányából mélyebb ismeretekre tehetsz szert a barnamezős rendszerekben alkalmazható állapotfigyelésben rejlő lehetőségekről. Megtudhatod belőle, hogy milyen különböző adatgyűjtési módok állnak rendelkezésre és használhatod ki ezeket a legjobban a saját céljaidra.

Egy való életből vett példa: Állapotfigyelés három alkalmazási területről

Az érzékelők jelentősen megkönnyíthetik a karbantartási munkát köszönhetően pontosságuknak, állandóságuknak és sokoldalú felhasználhatóságuknak. A vezetéknélküli adatátvitellel és a felhőszolgáltatásokkal kiegészülve az állapotfigyelés még rugalmasabb és még hatékonyabb. Három alkalmazási példa szemlélteti a rendszer előnyeit:

Rezgésszint és hőmérséklet mérése motorokon

Az ipari létesítményekben gyakran nagyszámú motor van, melyek közül sok nehezen hozzáférhető helyen található. Ha a karbantartó mérnök biztosra akar menni, hogy időben értesüljön a közelgő kárveszélyről, egy mágnes segítségével könnyedén rászerelheti a QM30VT1 rezgés és hőmérséklet érzékelőt közvetlenül a motorblokkra. Az állapotadatok vezetéknélküli hálózaton keresztül továbbítva végül egy központi helyen jelennek meg a Turck TX700-as HMI-jén.

Töltésszint figyelése CNC-gépekben

Sok helyen még mindig az történik, hogy a dolgozóknak közvetlenül a gépben kell megnézniük, hogy mennyi hűtő-kenő anyag van még a CNC-maróban. Ez gyakorta nagyon munkaigényes feladatnak bizonyul. A Turck-nak van erre egy sokkal praktikusabb megoldása: használd a K50UX diffúz ultrahangos érzékelőt, a DX80 vezetéknélküli rendszert és a Turck felhő átjárót a gépek töltésszint-adatainak felhőalapú gyűjtéséhez.

Páratartalom és hőmérséklet ellenőrzése raktárhelyiségekben

Az élelmiszerekkel dolgozó folyamatokra gyakran szigorú szabályok vonatkoznak. A raktárcsarnokban egy M12MFTH hő- és nedvesség érzékelő van összekötve az akkumulátorról üzemelő DX80 vezetéknélküli hálózati modullal mérésadatok folyamatos követése és dokumentálása céljából. Az érzékelőről származó adatok továbbítása több száz méteres távolságból is megoldható, először DX80 átjáróra, majd onnan a felhőbe köszönhetően a Turck TCG20-as átjárónak.

Még több érdekesség a technológiákról és a termékekről

A megbízható állapotfigyelő rendszerek az olyan kulcstechnológiáknak köszönhetően valósulhattak meg, mint a vezetéknélküli jelátvitel, az IO-Link és a Turck vezetékes megoldásokhoz használt, több protokollt támogató Ethernetje – nem is beszélve a kompatibilis hardverekről, úgymint nagy hatékonyságú érzékelőkről, terepibusz eszközökről és vezetéknélküli rendszerekről. Tudj meg többet a megoldások mögött rejlő technológiáról és a Turck széleskörű termék kínálatáról.

Webinárium – könnyen telepíthető állapotfigyelés

Hogy lehet megvalósítani meglévő gépek automatikus állapotfigyelését? Át kell programozni hozzá a vezérlést? Mobileszközön is lehet követni a gép állapotát?

Dr. Bernhard Grimm, a Turck Üzletág és Termékmarketing Igazgatója megválaszolta ezeket a kérdéseket a július 16-án tartott „Állapotfigyelés: Hogyan szereld fel vele a gépeidet?” webinárium keretében. 

Kérdezz meg egy szakértőt!

Kérdésed van? Akkor keresd bátran szakértőinket bármivel az állapotfigyelési folyamataid optimalizálásával kapcsolatban. Szívesen adunk tanácsot, ehhez töltsd ki lentebb a kapcsolatfelvételi űrlapot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével!

Please select a salutation

Kérjük, adja meg keresztnevét

Kérjük, adja meg vezetéknevét

Kérjük, adja meg a nevét cégének

Kérjük, adja meg a várost

Kérjük, adja meg az országot

Kérjük, adja meg az e-mail címét

Kérjük, adja meg telefonszámát

Kérjük, olvassa el az adatvédelmi szabályzatot, és fogadja el azt.

* kötelező

#DigitalInnovationPark

A Digital Innovation Park rendszeres frissítései között olyan fontos témákat találunk, mint az ipari folyamatok digitális tervezése, az alkalmazások decentralizált vezérlése és az, hogyan tegyük a lényeges adatokat használhatóvá.

Fedezd fel a Turck legújabb, az Ipar 4.0 és az IIoT számára fejlesztett innovációit!

to top